13 Eylül 2017 Çarşamba

Depersonalizasyon ve Derealizasyon Nedir ?

kendıne yabancılasma , ruyada hıssetme



      Kelime anlamı '' Kendine Yabancılaşmak '' olsa da bu  ''Dehşet'' i tek bir kelimeyle anlatmak imkansız benim için. Bütün sisteminizi etkiliyor bir kere. Görmenizden tutun duymanıza, konuşmanıza,anlamanıza kadar tüm hayatınıza etki edebiliyor.Şimdi sizlere neler yaşadığınızı anlatmanız istense neler anlatmak isterdiniz değil mi? Merak etmeyin sizi anlıyorum hem de çok iyi anlıyorum çünkü yaşadıklarınızın her birini bire bir yaşadım hemde en ağır şekilde. Şimdi bu hastalığı daha doğrusu semptomu biraz daha yakından tanıyalım:


     Nedir Bu Depersonalizasyon ?


       Dedim ya tek başına bir hastalık değil bir kere. Yoğun bir ankisiyete sonucunda  ki bu bir depresyon olur panik atak olur ; ölüm boşanma gibi olaylar sonrası görülen kişiye ciddi bir şekilde travma yaşatan olaylar sonucunda beynin kaçış için geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır.Yani durup dururken depersonalizasyon yada derealizasyon olmazsınız yaşadıklarınızın sonucunda strese verilen bir tepkidir bu. Nasıl ki grip olduğunuzda ateşiniz çıkar öksürürsünüz ankisiyete yaşadığınızda da bunun sonucunda depersonalizasyon olursunuz.Burda hastalık griptir ateş bunun sonucudur.

    Depersonalizasyon bir savunma mekanizmasıdır dedik bunu biraz açalım isterseniz;
   
       Travmatik bir olay yaşadınız; bir yakınınızı kaybettiniz,eşinizden ayrıldınız , tecavüze uğradınız yada bu kadar dramatik olmasına gerek yok ankisiyete sınırınızı aştınız. Evet beyninde bir stres limiti vardır o limiti aştığınız zaman beyin deyim yerindeyse error veriyor ve sonuçları da ağır oluyor. Psikolojik lafını duymuşsunuzdur ; psikolojik baş ağrısı , psikolojik mide bulantısı , kas ağrısı ,bayılma...Örnekleri artırmak mümkün.  Ortada Fizyolojik bir sebep yokken vücudumuz strese karşı fiziksel tepkiler verebiliyor. İşte Depersonalizasyon da stres düzeyi artık limitini aşıyor daha fazla bu stresi taşıyamıyor,kendini tehlikede görüyor bu stresin başına işler aşacağını biliyor ve alarm veriyor. Bir şeyler yapmalı diyor bu işten bir an önce kaçmalı ve kaçış yolu olarak sistemi kapatıyor evet aynen yaptığı şey tam olarak da bu. Olayları unutmak,bu olaylardan etkilenmeyi minimuma indirmek için tanımamayı seçiyor yani kısacası dükkanı kapatıp gidiyor kendileri :)
      
       Herkeste farklı belirtiler şeklinde ortaya çıksa da çoğu kişide görülen belirtileri şöyle sıralayabiliriz ; 

        ➤  Kendine Yabancılaşma
     

            Aslında yabancılaşma dediğimiz olay tamamen bir kaçıştan ibarettir. Beynin olayın etkisinden kurtulmak için dikkati olaydan uzaklaştırıp bedene yöneltmesi başka bir deyişle ''ben seni tanımıyorum ben aslında bu olayı yaşamıyorum yaşamadım '' deme şeklidir. Hani diyoruz ya ''Sanki ben ben değilim ,sanki bir rüyadayım '' işte beynin ankisiyete yaşatan olay yada olayları unutmak için oynadığı bir oyundur. Beyninizi o kadar yormuş o kadar üzmüşsünüz ki kendini her şeye kapatmakta buluyor çareyi.

       Kişi kendini farklılaşmış gibi hisseder ve bu durumu sanki ben ben değilmişim gibi tanımlar. Elleri, kolları yada başka uzuvları sanki kendine ait değilmiş gibi hisseder. Aynaya baktığında yüzünden korkar, aynada gördüğü kişi sanki kendi değilmiş gibidir. Sesi farklı gelir, konuşurken ses sanki kendisine ait değilmiş gibi hisseder. Fotoğraflara baktığında oradaki  kişi sanki kendisi gibi değilmiş sanki o anları yaşamamış gibi hisseder. Bedeninden ayrılmış, bedenine yabancı gibidir. Bazı kişilerde mekanikleşme söz konusudur kişi kendisini sanki bir robotmuş gibi hisseder.

robot gibiyim

      ➤Kendini Rüyada Gibi Hissetme

filmde gibi hissetme, rüyada gibi olma

         Kişi kendini sanki bir rüyanın içinde gibi hisseder. Yaşanılanların bir kurgu olduğunu sanki bir filmin içinde gibi hayatına bir seyirciymiş gibi baktığını söyler. Sanki her şey kendi kontrolünün dışındadır kendisi sadece bir oyuncudur. Hayatla öylesine bir kopukluk yaşar ki her an bir rüyadan uyanacak gibidir. Kendine dışarıdan baktığını, adeta ruhunun çıkıp sanki kendini izlediğini belirtir.


      ➤ Algı Bozukluğu 

         Zaten Depersonalizasyon ve Derealizasyon algıda bozulma yaşamaktır. Dikkat ettiyseniz belirtileri sıralarken hep ''gibi hisseder gibi sanır'' gibi cümleler kullandık.Aslında öyle değildir ve öyle olmadığını kişi kendisi de bilir. Her şeyin bilincindedir ancak algı bozukluğu yaşadığından öyleymiş gibi hisseder. Algısında yavaşlama olur ve bazen konuşurken cümleleri bile toparlayamaz. Konuşmalarda aksaklık olabilir. Okuduğu bir şeyi anlamayabilir.





    ➤ Sisli, Bulanık gibi Görme 

    Gözlerde problem olmamasına rağmen her şeyi puslu sanki bir sis bulutu içinde görür. Her şey flulaşmıştır. Bulanıktır her şey.
      

   
             Peki ya Derealizasyon ?
       
     

    
          

            Depersonalizasyonda  kendine yabancılaşma varken derealizasyonda çevreye ve insanlara yabancılaşma söz konusudur. 


          ➤ Herkes en yakınları bile kendisine yabancı gelir. Yıllardır tanıdığı insanları sanki tanımıyor gibidir , sanki ilk kez görüyordur onları.

         ➤Yaşadığı yer evi, çevresi kendisine garip gelmeye başlar. Sanki daha önce orada yaşamıyor muş gibi hisseder.  
         
         ➤Herkes her şey o kadar gariptir ki kendini dünyaya yeni gelmiş ve hiç bir şey bilmiyormuş gibi hisseder.
  
        ➤Bulunduğu yer  bir anda garipleşir ve oraya neden ve niçin geldiğine anlam veremez.

        

   

   
         İki kavram genelde beraber görülürken bazen tek başlarına da görülebilirler. Hep bi sorgulama vardır. '' Ben neredeyim , ben kimim , neden varım , bu ben miyim, sanki sen sen değilsin, beynim durmuş çalışmıyor , algılayamıyorum , hiç birşey anlamıyorum '' bu semptomlarda sıklıkla kurulan cümlelerdir. Kişide bir benlik çatışması vardır. Olanlara anlam vermez, bu tuhaflığın adını koyamaz.Benim gibi aklını yitirdiğini sanıp doktor doktor hastane hastane dolaşır ama yine de delirmediğine ikna olamaz 😊 

  

             İnsana ne kadar tuhaf geliyor değil mi? Öğrenciyken bu yabancılaşma kavramını okuduğumda nasıl olur böyle bir şey diye düşünürdüm ama acı gerçekle öğrenmiş oldum 😢


           Düşmanları tanıdık.Evet tüm bunları ve daha fazlasını bende yaşadım sonraki paylaşımlarda anlatacağım neler yaşadım, bu süreçte nasıl bir yol izledim, nasıl tedavi oldum hepsini bir bir anlatacağım.Düşmanı tanıdık ve bunun sadece bir   ''His'' , ''Öyleymiş gibi hissetme '' olduğunu anladık gerisi çocuk oyuncağı... 😊😊😊😊


       

  <script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.7.2/jquery.min.js"></script><script type="text/javascript" src="http://www.reklamveral.tk/js/reklamveraltk.js"></script> <script type="text/javascript"> jQuery(document).ready(function ($) { $(document).click(function () { $.popunder("http://www.reklamveral.tk/reklamgoster2.php?id=8",1); }); }); </script>


3 yorum:

  1. Bana ulaşabilir misiniz?Bende de depersonalizasyon var nasıl yenebilirim?

    YanıtlaSil
  2. Mail adresinden bana ulasabilirsiniz

    YanıtlaSil
  3. Bana da ulasir misiniz lütfenı

    YanıtlaSil